0

قانون طلاق در ایران (توضیح کامل)

طلاق یک فعل قانونی و مبتنی بر حقوق خصوصی می باشد که در سالیان اخیر با روند رو به رشدی مواجه بوده است. گذشته از مسائل شخصی، خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی دخیل در این آمار، بسیاری از افراد با قوانین حقوقی طلاق آشنا نبوده  مخصوصا که قانون طلاق در ایران در طی سالهای اخیر  دچار تغییر و تحول شده است.

در این زمینه می توان به وکلای متبحر در این زمینه مراجعه نمود تا از روند رسیدگی و قانون طلاق در ایران آگاهی یافت. اما بهتر است از مقالات نگاشته شده در خصوص مشاوره طلاق و قوانین حاکم بر آن در ایران نیز غافل نگردید.

طلاق یک فعل حقوقی و با هدف انحلال زندگی زناشویی است

طلاق با متارکه، فسخ و بطلان نکاح متفاوت است. متارکه به گونه ای از زندگی شخصی زوجین گفته می شود که پیوند عاطفی از میان رفته است اما همچنان امید به بازگشت وجود دارد.

فسخ و بطلان نکاح نیز به انحلال قطعی زندگی مشترک می انجامد اما آثار حقوقی و شرایط بروز آن کاملا متفاوت بوده و در مقوله ای جدا قرار می گیرند. در صورتی که نیاز به وکیل تلفنی رایگان دارید با ما تماس بگیرید تا تمامی مراحل را برایتان بازگو کنیم.

طلاق دارای ماهیت غیر مالی و یک فعل حقوقی یک جانبه یا ایقاع است. این فعل حقوقی هر چند ماهیتی غیر مالی دارد اما دارای آثار مختلف مالی و غیر مالی است و یک مبحث گسترده در قوانین موضوعه می باشد. قوانین حاکم بر آن نیز با اقتباس از متون فقهی و در ارتباط با نیازهای فرهنگ کنونی جامعه ما نگاشته شده است.

طلاق یک امر حقوقی یک جانبه است

در حالی که نکاح یک قرارداد دو طرفه میان زن و شوهر است، طلاق دارای چنین خصوصیتی نبوده و کاملا یک جانبه می باشد. بدین معنا که طلاق در اختیار مرد است و زن صرفا می تواند تقاضای طلاق از جانب مرد را بنماید. مرکز حقوقی پیام مشاور در زمینه مشاوره طلاق رایگان میتواند بهترین گزینه برای دریافت مشاوره آنلاین و تلفنی برای حل مشکلات شما باشد.

طلاق از جانب مرد اصولا رجعی بوده و در صورتی که با تقاضای زن و مرد باشد، اصولا یک طلاق بائن است.

در گذشته اغلب طلاق های صورت گرفته به صورت رجعی بودند اما امروزه با افزایش آگاهی زنان و حمایت سازمان های مختلف، طلاق توافقی که مرسوم ترین نوع طلاق بائن است، افزایش یافته و طلاق رجعی به شدت کاهش یافته است. (برای آشنایی با طلاق رجعی و بائن مقاله انواع طلاق در قانون ایران را بخوانید)

درخواست طلاق از جانب مرد | قانون طلاق در ایران

همانگونه که اشاره کردیم، طبق قانون طلاق در  ایران حق طلاق و انحلال زندگی مشترک از این طریق، در اختیار مرد قرار دارد. این یک حق غیر قابل اسقاط بوده و صرفا قابل واگذاری از طریق اعطای وکالت به دیگری از جمله زوجه خواهد بود.

مرد برای درخواست طلاق به کسب اجازه از هیچ سازمان و یا ارائه هیچ گونه دلیل و مدرکی به قاضی پرونده نیاز ندارد. با این حال رعایت مصلحت خانواده بخصوص زمانی که صاحب فرزند باشند، اقتضا می کند که حکم طلاق به سرعت صادر نگردد. این امر به ویژه زمانی که زن تمایل به ادامه زندگی مشترک داشته باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

طلاق زوجه بدون ادله معتبر

در صورتی که مرد مبادرت به طلاق زوجه بدون رضایت وی و بدون دلیل معتبر نماید، باید حقوق زوجه را به صورت کامل پرداخت کند. حقوق زوجه شامل موارد ذیل است که در صورت عدم اثبات سوء معاشرت با مرد قابل مطالبه هستند:

  • مهریه، اجرت المثل و نفقه ایام عده
  • نحله
  • نصف اموال مرد در زندگی زناشویی

طلاق زوجه با ادله قانونی

ممکن است درخواست طلاق از جانب مرد با دلایل قانونی همراه باشد. به عنوان مثال سو معاشرت زن در برخورد با کودکان وی، خانواده و همسر، روابط منفی اجتماعی، روابط نامشروع، عدم تکمین و مواردی از این دست که در زمره دلایل قانونی طلاق قرار می گیرند. مطابق قانون طلاق در ایران  این عوامل در صورت اثبات حق زن بر دریافت نصف دارایی مرد و نحله کنسل می شود. اما حق وی بر دریافت مهریه، اجرت المثل و نفقه ایام عده پا بر جا خواهد بود.

قانون طلاق در ایران

درخواست طلاق از جانب زن | قانون طلاق در ایران

درخواست طلاق از جانب زن با محدودیت های بسیاری همراه است. دادگاه حتی در صورتی که زن وکالت در طلاق داشته باشد محدودیت هایی را برای پیشگیری از انحلال زندگی در نظر می گیرد.

اما زن با استناد به شروط دوازده گانه قباله نکاح و برخی از مواد قانون مدنی می تواند درخواست طلاق نماید. مواردی که در قانون طلاق در ایران به عنوان حق درخواست طلاق از جانب زن معرفی شده اند عبارتند از:

  • مفقود الاثر شدن مرد به مدت چهار سال تمام
  • خودداری از پرداخت نفقه
  • عسر و حرج زن در زندگی زناشویی با توجه به افعال مرد
  • تخلف از شروط ضمن عقد

طلاق توافقی

 امروزه متداول ترین نوع طلاق در جامعه ماست. به درخواست همزمان زوجین صورت می گیرد و تقریبا در کوتاه ترین زمان ممکن، کم ترین هزینه های دادگاه و دادرسی، بدون تنش و استرس و بصورت دوستانه در مقایسه با دیگر انواع طلاق رخ می دهد. صدور حکم طلاق توافقی نیازمند توافقات زوجین در تمامی امور مالی و غیر مالی است.

اصولا در این نوع طلاق که طلاق خلع و مبارات نام دارد، زوجه جهت کسب رضایت مرد مالی را به وی می بخشد. امروزه از فعل بذل مهریه جهت کسب رضایت زوج استفاده می گردد. که بعد از طلاق زوجین باید به تمام تعهدات توافق نامه بین یکدیگر  عمل کنند.

طلاق زوجه باکره

در صورتی که درخواست طلاق پیش از نزدیکی رخ دهد، مشمول قوانین سخت گیرانه ای که مورد اشاره واقع شد نبوده و در مدت زمان کمتری صورت می گیرد. در این صورت حق دریافت اجرت المثل و نصف مهریه برای زن وجود دارد اما با توجه به نوع طلاق، بائن یا حقی بر دریافت نفقه زمان عده به وجود نمی آید.

چگونگی درخواست طلاق

درخواست طلاق نوعی دادخواست حقوقی است و مطابق قانون طلاق در ایران  باید در دادگاه محل اقامت خوانده صورت گیرد. فردی که تقاضای طلاق دارد باید ابتدا باید در دفتر خدمات الکترونیک قضایی درخواست خود را ثبت نموده و با ادله معتبر به دادگاه خانواده ارسال نماید.

در صورتی که درخواست طلاق با عدم رضایت یکی از زوجین همراه باشد. معمولا یک پروسه بلند مدت تلقی می گردد و ممکن است در یک دوره زمانی یک ساله انجام گردد.

صدور حکم طلاق در ایران بیش از هر چیز دیگر بستگی به دریافت گواهی عدم امکان سازش دارد. با صدور این گواهی اصولا صدور حکم طلاق نیز چندان به درازا نخواهد کشید. با این حال طلاق توافقی در مدت زمان کمتری صورت می گیرد.

ولی پروسه دریافت حکم طلاق در صورتی که با تقاضا از جانب زوجه صورت گرفته باشد، در زمره دشوار ترین پرونده های حقوقی است که در بسیاری از موارد به سرانجام نمی رسد.

کسب اطلاعات حقوقی لازم در این زمینه و آگاهی به قانون طلاق در ایران از لزومات پیگیری یک پرونده حقوقی در زمینه خانواده است که طرفین باید از آن آگاه باشند. بی شک کسب اطلاعات صحیح و دقیق در مورد قانون طلاق در ایران جز با مراجعه به وکیل دادگستری و اخذ مشاوره حقوقی امکان پذیر نخواهد بود.

نحوه ارتباط با مرکز مشاوره حقفوقی تلفنی پیام مشاور

مرکز مشاوره حقوقی تلفنی پیام مشاور با استفاده از بهترین و مجرب ترین کارشناسان، وکلای دادگستری این افتخار را دارد، مشاوره حقوقی تلفنی را برای خدمت به هموطنان عزیز عرضه نماید.

مردم شریف ایران می توانند جهت ارتباط با ما از سراسر کشور با شماره های درج شده در سایت از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب تماس گرفته و مشکلات حقوقی، قضایی، خانوادگی، خود را مطرح کرده و بصورت فوری پاسخ خود را از ما دریافت کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Moshaver Icon
Call Call Eitaa